Hayvan Özgürlüğü Kolektifi’nden Dünya Vegan Günü etkinlikleri

1 Kasım Dünya Vegan Günü’nde Hayvan Özgürlüğü Kolektifi İstabul, Ankara, İzmir, Mersin, Trabzon ve Zonguldak’ta çeşitli etkinlikler düzenledi. Söyleşiler, paneller, fim gösterimleri, stant faaliyetleri yapan Hayvan Özgürlüğü Kolektifi, etkinliklerin yanı sıra Ankara’da bildiri dağıtarak açıklama da yaptı. Hayvan Özgürlüğü Kolektifi, aynı gün Hayvan Özgürlüğü adlı derginin de ilk sayısını okurlarla buluşturdu

1 Kasım Dünya Vegan Günü’nde Hayvan Özgürlüğü Kolektifi İstabul, Ankara, İzmir, Mersin, Trabzon ve Zonguldak’ta çeşitli etkinlikler düzenledi. Söyleşiler, paneller, fim gösterimleri, stant faaliyetleri yapan Hayvan Özgürlüğü Kolektifi, etkinliklerin yanı sıra Ankara’da bildiri dağıtarak açıklama da yaptı. Hayvan Özgürlüğü Kolektifi, aynı gün Hayvan Özgürlüğü adlı derginin de ilk sayısını okurlarla buluşturdu.

İstanbul

Melike Dirikoç’la yapılan “Neden Vegan: Hayvan Özgürlüğü Mücadelesini Anlamak” söyleşisinde hayvan özgürlüğü mücadelesinin siyasal ve etik temellerine değinilirken Işıl Karaelmas’ın katılmıyla yapılan “Veganlık ve Ekoloji” söyleşisinde ve Semih Özkarakaş’ın katılımıyla yapılan “Vegan Aktivizminde Feminist, Kuir İttifaklar” söyleşisinde hayvan özgürlüğü mücadelesinin farklı mücadelelerle kesişimleri ve kurulacak ortak zeminlere dikkat çekildi. “Hayvan özgürleşmesi ve Marksizm üzerine 18 tez” makalesinin çevirmenlerinden Doğukan Dere ile yapılan söyleşide ise Marksist yöntemin içinde yaşadığımız dünyayı kavrarken neden anti türcü bir mücadeleyi bütün mücadelelerin ortak bir ilkesi haline getirmeye zorladığı tartışıldı. Söyleşilerin ardından yapılan forumla etkinlikler sonlandırıldı.

Ankara

Ankara’daki etkinlikler ise Azra Işık ve Oğuz Tiryaki’nin katıldığı “Neden Vegan Olmalıyız?” tartışmasıyla başladı. Kaos GL editörü ve çizer Aslı Alpar ve HÖK üyesi Zeynep Çakıcı’nın katıldığı “Bütünleşik Özgürlük Mücadelesi” söyleşisinde farklı mücadele alanlarının ortak bir uygarlık kavrayışıyla aynı mücadele çizgisinde birleştirebilmenin olanakları üzerinde duruldu. Yerli Avokado Gıda Kolektifi’nin düzenlediği mutfak atölyesinde kolay ulaşılabilir güvenli gıdaya ulaşmanın püf noktalarına değinilirken atölyede vegan sebze köfte, vegan kek gibi üretimler yapıldı. HÖK üyeleri Buse Üçer ve Nisan Çıra’nın katılımıyla yapılan “Kapitalizm ve Türcülük” söyleşisinde kapitalizmin temel dinamiklerinin anlatıldığı kavramsal bir sunuşun ardından sistemin veganlığı bir etiket haline getirerek hayvan özgürlüğü mücadelesinden koparma çabası eleştirildi. Uygarlığın krizini çözmenin yolunun anti türcü mücadeleye yönelmek olduğuna dair gerçekleşen konuşmada “Herkes vegan olarak anti türcü mücadeleye katılmanın ilk adımını atmalıdır” denildi. Zeynep Çakıcı’nın yürütücülüğünde gerçekleşen Vegan Üretim Atölyesinde ise bez çantalar boyandı.

Ankara’da bu etkinliklerin yanı sıra Kuğulu Park ve Tunalı Hilmi Caddesi’nde bildiri dağıtıldı ve açıklama yapıldı.

Vegan stantlar

Bu etkinliklerin yanı sıra İzmir ve Mersin’de vegan stantlar kuruldu. Merak edenlere vegan pratikler hakkında bilgi verildi. Vegan olmanın gündelik yaşamda da uygulanabilir olduğunun aktarıldığı stantlarda deneyimlerin anlatılmasıyla vegan olmaya dair ilk adımlar hakkında püf noktalar verildi. Mersin’de ayrıca 2017 yapımı Okja filmi gösterildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir