Hayvan Özgürlüğü Kolektifi Hakkında

Hayvan özgürlüğü kolektifi nedir?

Hayvan özgürlüğü kolektifi hak temelli bir özgürlük ve eşitlik mücadelesi verir.

Hayvan hakları özelinde hak temelli yaklaşımın kuşkusuz asgari koşulu vegan olmaktır. Hayvan özgürlüğü kolektifi veganlığı yaymak için bir araya gelmiş vegan aktivistlerin oluşturduğu bir yapıdır.

Bütünleşik özgürlük ve eşitlik mücadelesini savunur.

Tüm bu nedenlerle ayrımcılık (türcülük, sınıfçılık, yaşçılık, ırkçılık ableizm, cinsiyetçilik, lgbti+ fobi vb.) karşıtı, antikapitalist bir politikayı savunur.

Hayvan hakları alanında yaşanan politik tutarsızlıklar, teorinin pratiğin önüne geçmesi, etik bakımdan veganlığa gidilen süreçte diğer ayrımcılıkların gözardı edilmesi, veganlığın başka bir dünya kurmak için araç olmaktan yegane amaca dönüşmesi, kimlik politikalarının ayrışması sonucunda yaşanan politik parçalanmalar sonucunda hayvan özgürlüğü kolektifini kurma ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Hayvan özgürlüğü kolektifi durum tahlili yaparak hayvan hakları alanında taktiksel politikalar geliştirmeye çalışır.

Refahçı politikalara karşı çıkar.

Hayvanların mal olarak gösterildiği şiddet görsellerinin yaygınlaştırılmasına riskleri nedeniyle mesafelidir.  Buna alternatif olarak hayvanların birey olduklarını vurgulayan görsel malzemelerin kullanılmasını destekler.

Ayrımcılık karşıtı olduğu iddiasında olan kolektif, ezilenlerin yanında yer almanın zorunluluğunu bilir. Türcülük karşıtı olması nedeniyle sadece köleleştirilmiş hayvanların değil ayrımcılıklar nedeniyle öldürülen, işkence gören, şiddetin her türlüsüne maruz kalan insanların da yanında yer alır.

Şehirlerarası bir ağ biçiminde örgütlenen Hayvan Özgürlüğü Kolektifi ; Türkiye’de devrimci vegan bir perspektif geliştirmek üzere ayrımcılık karşıtı veganların inisiyatifi ile kurulmuştur. İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun, Muğla, Adana ve Mersin şehirlerinde aktif olarak örgütlenen kolektif ayrımcılık karşıtı tüm veganlara açıktır.

İnsan ve insan harici hayvanların özgürlük ve eşitlik mücadelesinde sen de bize katıl! Sınıfsız, sınırsız, özgür ve vegan bir dünya hayalini gel; beraber büyütelim.

Hayvan Özgürlüğü Kolektifi’ne katılmak için bize ulaş:

Whatsapp: 0545 913 48 31 İnstagram: @hayvanozgurluk  Facebook: Hayvan Özgürlüğü Kolektifi Twitter: @HKolektifi

Hayvanların mal veya köle olmadığını mı düşünüyorsun?

Hepimiz hayvanların hissedebilen varlıklar olduğunu biliriz. Yolda bir hayvana uygulanan şiddete karşı çıkar, hatta şiddet uygulayan kişi ile tartışırız. Oysa yediklerimizden, giydiklerimize, eğlence biçimimizden, kozmetik alışkanlıklarımıza kadar uzanan şiddeti görmeyebiliyoruz. Tükettiğimiz “ürünlerle” aramızdaki üretim ilişkisini koparan kapitalizm hayvanları ürün konumuna indiriyor. Ancak sadece suçu kapitalizme atarak kendi sorumluluğumuzu göz ardı edemeyiz. Hak temelli bir veganlığı savunmak her insanın sorumluluğudur.

Peki veganlık nedir?

Veganlık; hayvanların, hissedebilen varlıklar olduğundan hareketle mal, köle veya eşya olmadığını, hakları olduğunu savunur. Bu nedenle gündelik yaşamımızı bu politika çerçevesinde düzenlememiz gereklidir.

Günlük hayatınızı veganize etmende sana yardımcı olması için;

Sosyal medya adreslerimizden bize ulaşarak destek alabilirsin.

Nasıl vegan olunur?

Hayvan kullanımının ve sömürüsünün tamamını  hayatımızdan çıkarmak vegan olmak için yeterlidir. Vegan bir yaşam kurmak seni kısıtlamaz aksine özgürleşmiş/özgürleştirmiş hissetmemizi sağlar.

Gıda; hayvan kullanımının en görünür olduğu alanların başında beslenme gelir. Veganlar hayvan bedeni yemez; süt, yumurta, bal gibi hayvan salgılarını kullanmaz. Baklagiller, tahıllar, yemişler, tohumlar, meyveler ve sebzeler ile dengeli beslenmen mümkündür.

Vegan Tarifler, Gezen Vegan (Facebook), Vegano Teacher (İnstagram), Vegan Sağlık Profesyonelleri (youtube)

Giyim; Deri (hayvan teni), yün, tüyler, ipek gibi hayvan köleliğinden elde edilen giyim eşyalarının yerine; pamuk,akrilik,kenevir,keten,polar,mikrofiber,bambu,naylon,elastan,poliüretan,polyester, rayon, saten gibi çeşitli ürünleri kullanarak giyim alışkanlıklarını veganize edebilirsin.

Eğlence; Hayvanat bahçeleri, hayvanlı sirkler, akvaryumlar, yunus parkları, at yarışları, horoz/köpek dövüşleri, rodeo gibi her alanda yer alan hayvan kullanımlarını reddetmek vegan olmak için gereklidir. Veganlık bu kullanımların tüm hayvan kullanımları gibi keyfi olduğunu savunur.

Bakım ve kozmetik; Hayvanlar üzerinde test yapan veya hayvan bedeni, salgısı içeren ürünler yerine sömürüsüz ürünler kullanarak vegan olabilirsin. Ayrıca kendi deterjanını, şampuanını vs. evde kendin üretmen de mümkün J

Çalışan Vegan, Vegan Bakım (facebook), www.deneysiz.org

Hayvan Özgürlüğü Kolektifi’ne katılmak için bize ulaş:

Whatsapp: 0545 913 48 31 / 0552 236 10 84

 İnstagram: @hayvanozgurluk  Facebook: Hayvan Özgürlüğü Kolektifi Twitter: @HKolektifi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir